Agra en ik tijdens de opleiding tot paardencoach. Locatie: JJS opfok en paardenstalling in Raalte.

Coaching met paarden

 

Paarden worden ook wel de spiegel van de ziel genoemd. Deze prachtige en wijze dieren voelen je feilloos aan, reageren op je en geven je helende energie. Ze bieden liefde, steun en kracht. Dit alles doen zij zonder oordeel, open en eerlijk.

 

Van oorsprong leven paarden in het wild in een kudde. Om te kunnen overleven moeten de dieren goed op elkaar zijn ingesteld en zich bewust zijn van alles wat er in hun omgeving gebeurt, anders zijn ze een gemakkelijke prooi. Paarden zijn dan ook meesters in non-verbale communicatie. Ieder paard bezit de natuurlijke eigenschappen om in het wild te kunnen overleven, ondanks dat paarden nu bij mensen leven en doorgaans niet meer in het wild. 

 

De eigenschappen die paarden vanuit de natuur hebben meegekregen worden gedurende de coaching ingezet om inzichten op te doen over jezelf op het gebied van jouw gedrag, gedachten en gevoel. Het paard reageert in het hier en nu op wat het dier ervaart bij jou. Dit wordt spiegelen genoemd. Het paard helpt hierdoor om dichter bij de kern van jouw vraag te komen en laat zien wat er bij jou speelt. Als coach interpreteer ik het gedrag van het paard waardevrij en leg uit wat dit van nature bij hen betekent. Door middel van het stellen van vragen begeleid ik je in het nadenken over de betekenis van het gedrag voor jou en mogelijke inzichten of oplossingen. 

 

Het is niet nodig om ervaring te hebben met paarden. Zelfs angst voor een paard hoeft geen belemmering te zijn. We rijden niet op de paarden, de coaching vindt plaats op de grond naast het paard.

 

Een sessie met het paard duurt ongeveer 45 tot 60 minuten. Voordat er één of meerdere sessies van start gaan maken we een afspraak voor een intake gesprek. In dit gesprek geef ik informatie en hoor ik graag wat jouw thema, vraag, (leer)doel of probleem is. Op basis van dit gesprek maken we afspraken. Als alles duidelijk en akkoord is plannen we de sessie(s) in. Gemiddeld zijn en 3-5 sessies nodig om aan de slag te gaan met jou vraag. Na afsluiting van de sessies is het advies om na 2/3 maanden een herhaal sessie te volgen, om je te blijven ontwikkelen en niet te vervallen in oude patronen. 

 

Zou jij ook eens 'in de spiegel' willen kijken? Het maakt niet uit wat voor vraag je hebt of in wat voor situatie je zit. De paarden en ik staan voor je klaar!

 

Het is ook mogelijk om met je eigen paard gecoacht te worden. De voorwaarden daarvan zijn:

- je paard is gezond, heeft geen pijn en zit lekker in zijn/haar vel

- je hebt een geschikte locatie