Geld Geld Geld

Gepubliceerd op 3 september 2018 20:32

In deze blog wil ik jullie meenemen in de kosten van mijn sessies met de paarden. Zoals jullie bij mijn tarieven kunnen zien zijn de prijzen voor een coaching met paard duurder dan een gesprek bij een gemiddelde coach. Ik ben me hiervan bewust maar voel me niet bezwaard om deze bedragen te vragen van mijn klanten. Ik weet namelijk dat de sessies die ik samen met mijn paarden doe effectief zijn en dat we juist door de paarden sneller bij de kern van het probleem of leerdoel komen. Zo zijn er minder sessies nodig en zal het traject niet lang duren, of minder lang dan bij een coach zonder de spiegeling van de paarden. Gemiddeld heb ik met een volwassene 3 sessies. Sommigen hebben aan 1 sessie genoeg, anderen komen 5 keer langs. Af en toe wordt er na een paar maanden een herhaal sessie aangevraagd om alles even weer op te frissen. Het is zo mooi om de personen terug te zien en te merken dat ze gegroeid zijn in hun ontwikkeling. Omdat een sessie met een paard echt anders is dan een sessie op kantoor is de beleving er van ook veel intenser en blijft er naar mijn idee meer hangen van wat we hebben gedaan en gezegd.


Als we uitgaan van de kosten van 3 sessies, 285 euro, en we leggen dit bedrag naast bijvoorbeeld een traject bij een psycholoog, de kosten hiervan zijn het eigen risico van de zorgverzekering, nu nog 385 euro. (Vaak sta je eerste een tijd op de wachtlijst van te voren). We zien dan dat 3 sessies in verhouding goedkoper zijn dan een verwijzing naar een psycholoog. Het voordeel van de psycholoog is natuurlijk dat je er zo lang als je zelf wilt gesprekken kan hebben. Mijn vraag daarin is echter; heb je wel de juiste hulp gekozen als er zoveel gesprekken nodig zijn om verdere stappen te zetten? Naar mijn idee is niet het aantal sessies leidend voor goede hulp maar de effectiviteit van de sessies. Gelukkig is de effectiviteit van coaching met paarden wetenschappelijk onderzocht en bewezen.

 

Wat voor mij ook meespeelt in de sessie prijs is het onderhoud van mijzelf en dat van mijn paarden. Ik gebruik 3 paarden in mijn werk en zij moeten elke dag eten en drinken, een schone en droge leefomgeving hebben, goed verzorgd worden en onderhouden worden door de hoefsmid, fysio, natuurgeneeskundige, dierenarts en tandarts. Doordat ze meewerken in de sessies zijn ze extra gevoelig in hun lijf en moet ik er op letten dat ze geen ongemakken ervaren van het helpen van mensen. Daarom laat ik ze regelmatig  nakijken door de verschillende specialisten die ik hierboven heb beschreven. Ik wil niet dat mijn paarden lijden onder het werk dat ik graag doe. Dit betekent voor mij dat ik meer moet investeren in mijn coach 'materialen' dan een gemiddelde coach. Ik weet hierdoor zeker dat mijn paarden goed in hun vel zitten en het werk wat ze samen met mij doen heel goed aankunnen. Gezonde en stabiele paarden zijn een vereiste in het werken als coach met de hulp van paarden.

 

Als laatste wil ik het volgende graag met jullie delen. Wat ik merkte aan mijzelf en nog steeds aan mensen om mij heen is dat we minder snel geneigd zijn om geld uit te geven aan onze eigen ontwikkeling, onze eigen zwakke plekken of leerdoelen. We geven makkelijker geld uit aan onszelf of onze kinderen als het gaat om uiterlijke verzorging, kleding, schoenen, vakanties en interieur. Waar we soms onze hand niet omdraaien voor die geweldige jas of een mooi paar schoenen is een sessie persoonlijke ontwikkeling toch wel erg veel geld. (En erg spannend misschien?) Maandelijks naar de schoonheidsspecialiste en de pedicure is wat heel veel vrouwen even doen om een moment voor zichzelf te plannen om goed voor zichzelf te zorgen of als ontspanning in de drukte van alle dag. Maar wat als je die behandelingen nu een keer overslaat en het geld investeert in het op een andere manier goed voor jezelf zorgen? Of om (een deel) cadeau te vragen voor bijvoorbeeld je verjaardag?

 

Ik begrijp heel goed dat niet iedereen het zich kan veroorloven om zomaar geld uit te geven aan zichzelf. Ik weet wat het is om met een klein bedrag te leven, maar ik weet ook wat het is om toch de keuze te maken om het anders te investeren en van binnen ontzettend te gaan groeien. Ik weet dat ik daardoor gelukkiger ben dan door een nieuwe broek of op vakantie gaan naar een ver land. Door keuzes te maken lukt het misschien wel om jezelf een ander cadeau te geven dan dat je gewend bent.

 

Dus ja, de sessies bij mij zijn kostbaar. Maar... het resultaat ook!

 

Durf jij te investeren in jezelf?


«   »