Hooggevoelig

Gepubliceerd op 15 november 2017 21:10

'Volgens mij ben jij hoogsensitief', 'Jij bent ook heel erg gevoelig he?', 'misschien moet je eens op internet zoeken naar hooggevoeligheid.'. Deze drie zinnen en nog wel meer vragen of opmerkingen in deze categorie begonnen een aantal jaren geleden steeds vaker voor te komen. In het begin deed ik er niets mee....

Totdat ik er last van kreeg in mijn werk. Soms voelde ik dat ik mijn best moest doen om niet te gaan huilen als de ander moest huilen. Ook voelde ik mijzelf vaak moe en leeggezogen na een werkdag. De ene week voelde ik geen enkele emotie maar de andere week was ik super emotioneel. Ik wist niet waar het door kwam en wat ik er aan moest doen. Toen iemand tegen mij zei dat ik een bepaalde glans in mijn ogen had die paste bij HSP (hoog gevoelig persoon) ben ik er werk van gaan maken. Door te gaan lezen over HSP en met mensen te praten die ook hoogsensitief zijn kreeg ik meer kennis over wat hoogsensitiviteit inhoudt en hoe je er mee om kan gaan. Wat heerlijk dat ik alle 'rare' gevoelens en prikkels kon definiëren en dat het niet lag aan mijn hoofd. Ik vond namelijk altijd dat ik alles aan moest kunnen, door moest gaan en geen excuses kon maken om iets niet te doen. Nu moest ik wel, om goed voor mezelf te zorgen en te kunnen functioneren zonder mezelf te kort te doen.

Sommige mensen vinden het niet fijn om hooggevoelig te zijn. Ze willen er het liefste vanaf en 'gewoon' zijn. Ik ben er juist super blij mee. Doordat ik zo gevoelig ben voel ik mensen en dieren heel goed aan. Dat helpt me in mijn werk met de mensen en paarden. Ik help mensen dan ook graag om de hoogsensitiviteit in te zetten als kracht. Want dit extraatje is toch geweldig?


«   »